Termer inom Texas Hold’em

Texas hold’em är en form av poker där man har 2 kort på handen som är ens individuella kort. På bordet lägger man upp 5 kort till som alla spelare delar på skulle man kunna säga. Mycket handlar om tur när det kommer till att spela kort, men det finns även en del skicklighet som spelar in.

Small och big blind

I Texas hold’em börjar man med att utse den som ska börja dela ut kort. Man gör detta genom att ge alla ett kort och den som har högst får börja dela. Den som sitter efter dealern kallas för small blind. Den personen måste satsa halva insatsen i rundan. Den som sitter efter small blind kallas för full blind och den måste satsa hela insatsen utan att se sina kort.

Flopp

Flopp kallar man de korten som ligger på bordet och som alla kan använda sig av när det kommer till att skapa de högsta kombinationerna. Man vänder först tre kort. Sedan får alla betta. Sedan vänder man ett kort till och kör en runda betting till. Till sist vänder man det sista kortet och det är då man kör den sista rundan för betting.

Check

Den som sitter först efter dealen kan säga ”check”. Då går man vidare till nästa person och ser om den är redo att betta. Om man går runt hela bordet och alla säger ”check” så vänder man upp ett kort till utan att någon behövde betala. Det går endast att säga ”check” om ingen innan har satsat pengar än.

Tips och trix

Om man vill bli bättre på Texas hold’em så kan man läsa böcker, artiklar eller kanske kolla på live-spel online. Det sistnämnda är ett jättebra sätt för den som vill träna lite extra.

Flop, Turn och River

När man spelar Texas Hold’em så spelar man efter en viss struktur. Spelarna tilldelas två kort var och den första satsningsrundan börjar direkt. Man kan alltså avgöra på satsningarna vilka spelare som anser sig ha starka kort.
Efter den första satsningsrundan kommer fem kort att delas ut på bordet och utifrån dessa fem kort ska spelarna sedan satsa på att just deras hand består av den bästa femkortskombinationen.
Först delas tre kort ut på bordet och detta kallas för The Flop eller floppen på pokersvenska. Utifrån dessa tre kort tar satsingsomgång två vid.
Markerna är spelarnas vapen. Med markerna kan man tvinga spelare att lägga sig som inte är helt säkra på att de har en hand bra nog. Allteftersom de fem korten delas ut brukar det bli allt färre spelare kvar i given.
Efter den andra satsningsomgången delas det fjärde kortet ut. Detta kallas Turn och efter att det kortet delats ut sätter den tredje satsningsrundan igång med raisar, re-raisar, call´s och slängda kort. Därefter delas det femte kortet ut och detta kallas The River eller rivern och därefter vidtar den sista satsningsrundan. I många fall har de flesta spelarna lagt sig och den som vinner potten kammar hem den utan att någonsin behöva visa den vinnande handen.