Charmen med Texas

Man tror att människor har spelat olika former av kortspel i Europa sedan 1300-talet. Troligtvis var det korsfararna som tog med sig spelet hem. Till Sverige kom det under 1600-talet, men var till en början endast populärt i de förnäma kretsarna.

Många som gillar att kort i allmänhet, och poker i synnerhet, gillar också att spelet avgörs av den enskilde spelarens skicklighet, snarare än av slumpen. När det gäller onlinespel är det främst Omaha Poker som fullständigt har exploderat i popularitet. Det finns olika spelvarianter, exempelvis Fixed Limit och No Limit, vilket bidrar till spelets komplexitet. Eftersom man spelar med ”community cards”, på svenska gemensamma kort, ger det i genomsnitt högre vinstpott än i andra kortspel.

Pokertermer

När det gäller pokerspel är det viktigt att snabbt sätta sig in i alla regler och spelvarianter som finns, inte minst i Texas Hold’em. Börja med att memorera de vanligaste pokertermerna:

Dealer – den spelare som delar ut spelomgångens kort

Blinds – en obligatorisk avgift som alla spelare måste betalas innan Dealern får dela ut kort

Flop – omgångens tre första gemensamma kort

Turn – omgångens fjärde gemensamma kort

River – omgångens femte (och sista) gemensamma kort

Pre-flop – allt som sker innan omgångens gemensamma kort läggs upp

Post-flop – allt som sker efter det att omgångens gemensamma kort lagts upp

Showdown – spelarna visar upp sina kort för att se vem som har bäst hand

Spelregler

Varje spelare får två kort var, dessa kallas hålkort. Dealern fortsätter sedan med att lägga upp fem gemensamma kort som bildar ”bordet”, eller ”brädan”. Spelarna kombinerar sedan fritt alla sju kort för att få till en så bra hand som möjligt. Spelarna får satsa före och efter det att varje kort delats ut, men för att få¨lov att se nästa kort måste alla satsa lika mycket. Det finns fem olika spelmöjligheter att välja på: Fold – att lägga sig, Check – passa, Bet – satsa, Call – syna och Raise – höja.

Vilken spelmöjlighet man väljer beror till största del på hur övriga spelare agerar. Är det ingen annan som Bettar kan man själv välja att Checka (avstå att satsa men behålla korten) eller Betta. När en spelare Bettar kan övriga spelare välja mellan Fold, Call eller Raise. Fold innebär då att man lägger sig, Call innebär att man matchar den andra spelarens satsade belopp och Raise innebär att man matchar det satsade beloppet plus att man höjer insatsen. Det finns också olika spelvarianter av Texas Hold’em:

Limit Texas Hold’em: alla bets sker i förutbestämda belopp
Pot Limit Texas Hold’em: spelarna kan satsa valfritt belopp upp till pottens storlek
No Limit Texas Hold’em: spelarna kan när som helst satsa valfritt belopp
Mixed Texas Hold’em: man spelar växelvis Limit Texas Hold’em och No Limit Texas Hold’em

Nätpoker blir alltmer populärt

Det finns många olika typer av pokerspel, men Texas Hold’em och Omaha Poker tillhör de mest spelade. Principerna för spelen är relativt lika, då man använder begrepp som trekorts-flopp, turn och river i båda. Skillnaden är att man i Omaha Poker spelar med fyra kort på hand, medan man i Texas Hold’em endast spelar handen med två kort. Omaha Poker är det spel som fått kraftigast uppsving på senare år, det är också ett av de största pokerspelen när det gäller turneringar online.